با خواندن دعاى عهد(235) از یاران حضرت ولى عصر علیه السلام باشید
از حضرت صادق علیه السلام منقول است که : هر که چهل صباح این عهد را بخواند، از یاوران قائم ما باشد، و اگر پیش از ظهور آن حضرت بمیرد، خدا او را از قبر بیرون آورد، که در خدمت آن حضرت باشد، و حق تعالى به هر کلمه ، هزار حسنه او را کرامت فرماید، و هزار گناه از او محو کند. (236)
رباعى در مدح امام عصر علیه السلام
تنگ است بسى به سینه ام راه نفس |
از بس که به راه حق نمى بینم کس |
پر گشته جهان سراسر از ظلم و نفاق |
اى پادشه عصر به فریاد برس |
فصل سوم : شفا و درمان به قرآن
شفا و درمان به قرآن
کلمات قصار حضرت رسول اکرم صلى الله علیه و آله درفضائل قرآن
((القرآن هو الدواء)) قرآن دواست . (237)
((القرآن غنى لا فقر بعده و لا غنى دونه )). قرآن غنائى است که پس از آن فقرى نیست و غنائى جز آن نیست . (238)
لا فاقة لعبد یقرء القرآن و لا غنى له بعده بنده اى که قرآن خواند فقیر نشود و او را بالاتر از قرآن بى نیازى اى نیست . (239)
ان هذه القلوب تصدء کما یصدء الحدید قیل فما جلاءها قال ذکر الموت و تلاوة القرآن دلها مانند آهنگ زنگ مى زند، گفتند صیقل آن چیست ؟ گفت یاد مرگ و خواندن قرآن . (240)
اقرء و القرآن و عملوا به و لا تجفوا عنه و تغلو فیه و لا تاکلوا به لا تستکثروا به . قرآن بخوانید و بدان عمل کنید و از آن دورنشوید و در آن غلو نکنید، به وسیله قرآن نان نخورید و به کمک آن فزونى مجوئید. (241)
حضرت صادق علیه السلام از پدرانش علیهم السلام حدیث کند که مردى از درد سینه به پیغمبر صلى الله علیه و آله شکایت کرد، حضرت فرمودند: به وسیله قرآن شفا بجوى زیرا خداى عز و جل فرماید: (و شفاء لما فى الصدور) (242) (و این قرآن شفا است براى آن چه در سینه ها است .) (243)
بى نیازى با خواندن قرآن
معاویة بن عمار گوید: امام صادق علیه السلام فرمود: هر که قرآن بخواند او بى نیاز شود و نیازى پس از آن نیست ، و گرنه (اگر قرآن بى نیازش نکند) هیچ چیز او را بى نیاز نکند. (244)
سفارش روزى پنجاه آیه قرآن خواندن
حضرت صادق علیه السلام فرمود: قرآن عهد خداوند و فرمان اوست است به خلقش پس سزاوار است براى شخص مسلمان که در این عهد و فرمان خدا نظر افکند و روزى پنجاه آیه از آن بخواند. (245)
فضیلت خانه هایى که در آن ها قرآن خوانده شود
پیغمبر اسلام صلى الله علیه و آله فرمود: خانه هاى خود را با تلاوت قرآن روشن کنید و آن ها را گورستان نکنید چنانچه یهود و نصارى کردند، در کلیساها و عبادتگاههاى خود نماز کنید، ولى خانه هاى خویش را معطل گذارند (و در آن عبادتى انجام ندهند) زیرا که هرگاه در خانه بسیار تلاوت قرآن شود خیر و برکتش زیاد شود، و اهل آن به وسعت رسند، و آن خانه براى اهل آسمان درخشندگى دارد چنان چه ستارگان آسمان براى اهل زمین مى درخشند. (246)
ثواب خواندن ده تا هزار آیه در شب
حضرت باقر علیه السلام فرمود: که رسول خدا صلى الله علیه وآله فرموده : هر کس در یک شب ده آیه از قرآن بخواند از غافلین نوشته نشود، و هر کس پنجاه آیه بخواند درزمره ذاکرین نوشته شود و هر کس صد آیه بخواند در زمره قانتین نوشته شود، و هر که دویست آیه بخواند از خاشعین نوشته شود، و هر که سیصد آیه بخواند از فائزین نوشته شود، و هر که پانصد آیه بخواند از جمله مجتهدین نوشته شود، و هر که هزار آیه بخواند براى او (ثواب انفاق ) یک قنطار از طلا نوشته شود، و هر قنطار پانزده هزار مثقال طلا است ، که هر مثقالى بیست و چهار قیراط است ، که کوچکترین آن ها به اندازه کوه احد و بزرگترین آن ها به اندازه آن چه میان زمین و آسمان است . (247)
ثواب خواندن صد آیه از قرآن
و به سند معتبر ازحضرت امیرالمومنین علیه السلام منقول است : هر که صد آیه بخواند از هر جاى قرآن که باشد، و بعد از آن هفت مرتبه ((یا الله )) بگوید، اگر بر سنگى دعا کند خدا آن را بشکافد. (248)
و به سند معتبر از حضرت امام موسى کاظم علیه السلام منقول است : هر که از بلیه اى ترسد، و صد آیه بخواند از هر جاى قرآن که خواهد، بعد از آن سه مرتبه بگوید: ((اللهم اکشف عنى البلاء)) خدا آن بلا را دفع نماید. (249)
فضائل و فوائد بعضى از آیات و صد و چهارده سوره قرآن کریم
1 - سورة الفاتحة
به سند معتبر منقول است که حضرت امام رضا علیه السلام فرمود: ((بسم الله الرحمن الرحیم )) نزدیکتر است به اسم اعظم الهى از سیاهى چشم به سفیدى چشم . (250)
امام صادق علیه السلام فرمودند: اسم اعظم خداوند در سوره حمد است . (251)
به سند معتبر از حضرت امام صادق علیه السلام منقول است که به بعضى از اصحاب خود فرمود: مى خواهى به تو تعلیم کنم اسم اعظم الهى را، بخوان سوره حمد، و سوره قل هو الله احد و آیة الکرسى ، و سوره انا انزلناه فى لیلة القدر را، پس رو به قبله کن و هر حاجتى را دارى از خدا بطلب . (252)
در روایتى منقول است که ابوذر انه پرسید یا رسول الله انبیاء چند نفرند فرمود: 124 هزار، گفتم مرسل از آن ها چنداند فرمود 313 نفر، گفتم خدا چند کتاب نازل نمود، فرمود 104 کتاب ، بر آدم ده صحف و بر شیث پنجاه صحیفه و او اول کسى بود که به قلم نوشت و بر ابراهیم ده صحف و تورات و انجیل و زبور و فرقان . در خبر آمده هر کس فاتحه الکتاب را بخواند گویا تمام کتبى که از آسمان آمده خوانده و هر کس معناى آن را بداند گویا معناى تمام آن ها را دانسته است . على علیه السلام فرمود: اگر معانى فاتحة الکتاب را مى نوشتم 70 بار شتر مى شد. (253)
به سند معتبر از حضرت صادق علیه السلام منقول است : هر که را علتى عارض شود در همان وقت هفت مرتبه سوره حمد را بخواند، اگر علتش برطرف شد اکتفا نماید، و اگر نه هفتاد مرتبه بخواند، و من ضامنم از براى او عافیت را. (254)
و ایضا به سند دیگر منقول است که : سوره حمد را بر دردى هفتاد مرتبه نمى خوانند مگر آن که آن درد ساکن مى شود. (255)
و ایضا به سند معتبر از حضرت صادق علیه السلام منقول است که : اگر سوره حمد را بر میتى هفتاد مرتبه بخوانند و روح به او برگردد عجب نخواهد بود. (256)
و به سند معتبر از حضرت امام محمد باقر علیه السلام منقول است که : هر که را سوره حمد عافیت ندهد، او را هیچ چیز عافیت نمى دهد. (257)
و ایضا منقول است که حضرت صادق علیه السلام به بعضى از اصحاب خود که شکایت کرد از تب فرمود: بندهاى پیراهنت را بگشا و سر در گریبان کن و اذان و اقامه بگو، و هفت مرتبه سوره حمد را بخوان آن شخص چنان کرد و شفا یافت . (258)
از لب اللباب قطب راوندى از حضرت رسول الله صلى الله علیه وآله روایت نموده که ملکى بر آن حضرت نازل شد و گفت به درستى که خداوند تو را به دو سوره بشارت مى دهد که قبل از توبه پیامبرى اعطا نفرموده : فاتحة الکتاب و خاتمه هاى سوره بقره ، و از آن حضرت روایت است که فرمودند: فضل سوره حمد مانند فضل حاملین عرش مى باشد کسى که سوره حمد را بخواند ثواب حاملین عرش الهى به او عطا مى شود. و نیز روایت است که فرمودند: اگر فاتحة الکتاب در یک کفه میزان قرار گیرد و بقیه قرآن در کفه دیگر، به درستى که فاتحة الکتاب هفت برابر بر کفه دیگر رجحان دارد. (259)
ختم سوره حمد جهت فتح امور
از روز جمعه هر روزى 41 بار تا چهل و یکروز بخواند بى فاصله ، و اگر فاصله شود باید از سر گیرد و هر روز بعد از ختم این دعا را سیزده بار بخواند:
یا مفتح فتح یا مفرج فرج یا مسبب سبب یا میسر یسر یا مسهل سهل یا متمم تمم و حسبنا الله و نعم الوکیل .
هر کس این را با خلوص و تقوى و حضور قلب بجا آرد، از توانگرى بجائى رسد که ضبط نتواند کرد. (260)
علامه مجلسى قدس سره گوید: بعد از نماز صبح جمعه با غسل بعد از تسبیح فاطمه زهرا علیهاالسلام صد بار بگوید: ((الحمد لله رب العالمین على کل حال )) و صد صلوات فرستد و با کسى سخن نگوید. (261) (مجرب است )
2 - سورة البقرة
از حضرت رسول الله صلى الله علیه و آله روایت است که فرمودند: سوره بقره را یاد بگیرید، پس به درستى که خواندن سوره بقره برکت است وترک خواندن آن حسرت مى باشد و ساحران راهى بر سوره بقره ندارند. (262)
2 و 3 - سورة البقرة و آل عمران
به سند معتبر از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام منقول است : هر که سوره بقره و آل عمران را بخواند، این دو سوره در قیامت بر سر او سایه افکنند مانند دو ابر یا دو عبا.(263)
ثواب خواندن چهار آیه اول سوره بقرة ، آیة الکرسى و دو آیه پس از آن و سه آیه آخر این سوره
امام زین العابدین علیه السلام نقل مى نمایند که رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمودند: کسى که چهار آیه اول سوره بقره ، آیة الکرسى و دو آیه بعد از آن و سه آیه آخر این سوره را قرائت نماید، خودش و مالش دچار هیچ گونه آفتى نخواهند شد؛ شیطان به او نزدیک نشده و قرآن را فراموش نخواهد کرد. (264)
از حضرت امام رضا علیه السلام منقول است : هر که آیة الکرسى را در وقت خواب بخواند از فالج شدن ایمن گردد، و هر که بعد از نماز بخواند هیچ صاحب نیشى به او ضرر نرساند. (265)
و به سند معتبر از حضرت محمد باقر علیه السلام منقول است : هر که یک مرتبه آیة الکرسى بخواند، حق تعالى از او برگرداند هزار بلا از بلاهاى دنیا، و هزاربلا از بلاهاى آخرت را که از سهل ترین بلاهاى دنیا فقر و احتیاج باشد، و کمترین بلاهاى آخرت عذاب قبر باشد. (266)
و به سند دیگر منقول است که : شخصى به حضرت صادق علیه السلام از تب شکایت کرد، حضرت فرمود: آیة الکرسى را در ظرفى بنویس ، و به آب حل کن و بخور. (267)
و از حضرت امام موسى علیه السلام منقول است که : یکى از پدرانم شنید کسى سوره فاتحه مى خواند، فرمود: شکر خدا کرد و مزد یافت ، بعد از آن شنید که قل هو الله احد مى خواند، فرمود: ایمان آورد و ایمن شد، بعد از آن شنید سوره انا انزلناه مى خواند، فرمود: تصدیق پیغمبر کرد آمرزیده شد، بعد از آن شنید آیة الکرسى مى خواند، فرمود: به به نازل شد برات بیزارى این مرد از جهنم . (268)
و به سند معتبر از حضرت امیرالمومنین علیه السلام منقول است : کسى که چشمش آزارى داشته باشد آیة الکرسى بخواند و در خاطر خود قرار دهد برطرف مى شود، به توفیق الهى عافیت مى یابد انشاء الله ؛ و هر که پیش از طلوع آفتاب یازده مرتبه سوره قل هو الله احد و یازده مرتبه سوره انا انزلناه و یازده مرتبه آیة الکرسى بخواند، خدا مالش را از تلف حفظ نماید؛ و چون کسى خواهد از خانه بیرون رود، چند آیه آل عمران را یعنى (ان فى خلق السموات و الارض ) تا آخر سوره با آیة الکرسى و سوره انا انزلنا و سوره حمد بخواند که موجب قضاى حاجتهاى دنیا و آخرت مى گردد. (269)
و ایضا به سند معتبر از حضرت رضا علیه السلام منقول است که حضرت رسول صلى الله علیه و آله فرمود: هر که صد مرتبه آیة الکرسى بخواند، چنان باشد که مدت حیات خود عبادت کرده باشد.(270)
و از حضرت رسول صلى الله علیه و آله منقول است که : حق تعالى فرمود: به تو و امت تو گنجى از گنجهاى عرش خود را کرامت کرده ام ، فاتحة الکتاب و خاتمه سوره بقره یعنى آمن الرسول تا آخر سوره . (271)
و به سند معتبر از حضرت رسول صلى الله علیه و آله منقول است : هر که بعد از نماز واجب آیة الکرسى بخواند تا وقت نماز دیگر در امان خدا باشد.(272)
و ایضا حدیث دیگر منقول است : یا على بر تو باشد به تلاوت آیة الکرسى بعد از نماز فریضه ، به درستى که محافظت و مداومت نمى نماید بر خواندن آن مگر پیغمبرى یا صدیقى یا شهیدى . (273)
و به سند معتبر از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام منقول است : چون حقتعالى امر فرمود که سوره فاتحه و آیه شهد الله (274) و آیة الکرسى و قل اللهم مالک الملک (275) را به زمین آوردند، ایشان در عرش الهى در آویختند و گفتند: پروردگارا ما را به کجا مى فرستى ، به نزد اهل خطاها و گناهان مى فرستى ، حق تعالى وحى فرمود به ایشان که : بروید به زمین ، به عزت و جلال خود قسم مى خورم هر که از آل محمد صلى الله علیه و آله و شیعیان ایشان شماها را تلاوت نمایند بعد از نمازهاى واجب ، البته به سوى او نظر نمایم به نظر مخفى خود، یعنى الطاف خاصه خود را شامل حال او گردانم ، هر روز هفتاد نظر و در هر نظر کردنى هفتاد حاجت او را برآورم ، و توبه او را قبول کنم هر چند معصیت بسیار کرده باشند.(276)
و به سند معتبر از حضرت امام على نقى علیه السلام منقول است که : اشجع سلمى به حضرت صادق علیه السلام گفت : بسیار سفر مى کنم ، و در بیابانهاى مخوف واقع مى شوم ، مى خواهم چیزى تعلیم من فرمائى که موجب ایمنى من گردد، حضرت فرمود: هرگاه خوف بر تو غالب گردد دست راست خود را بالاى سر خود بگذار و به آواز بلند این آیه را بخوان :
(افغیر دین الله یبغون و له اسلم من فى السموات و الارض طوعا و کرها و الیه یرجعون ). (277)
اشجع گفت : چون به سفر رفتم به وادى رسیدم که مى گفتند: جن در آن جا بسیار است ، ناگاه شنیدم شخصى مى گوید: بگیریدش من آیه را خواندم ، دیگرى گفت ، چگونه بگیریمش و حال آن که پناه به آیه طیبه برد. (278)
در حدیثى به سند معتبر منقول است : مردى عرض کرد یا امیرالمومنین حیوانى که زیر پاى من هست چموشى مى کند و من از آن ترسانم ، فرمود: در گوش راستش این آیه را بخوان :
و له اسلم من فى السموات و الارض طوعا و کرها و الیه یرجعون . (279)
و آن مرد این آیه را خواند و آن حیوان براى او رام گردید. (280)
و ایضا در حدیثى به سند معتبر منقول است : مردى عرضکرد: اى امیرمومنان در شکم من آب زردى است (که موجب بیمارى من شده است ) آیا شفائى دارد؟ فرمود: آرى (بى پول ) و بدون صرف کردن درهمى و نه دینارى ، بنویس آیة الکرسى را بر شکمت و آن را بشوى و بیاشام و آن را در شکمت ذخیره کن (محتمل است مقصود این باشد که تا مقدارى از زمان روى آن چیزى مخور که در شکمت بماند) بخواست خداى عز و جل بهبودى یابى ، و آن مرد انجام داد و بخواست خداوند بهبودى یافت . (281)
4 - سورة النساء
از امیرالمومنین علیه السلام منقول است : هر که سوره نساء را در هر جمعه بخواند، از ضغطه یعنى فشار قبر ایمن گردد. (282)
5 - سورة المائدة
به سند معتبر از حضرت امام محمد باقر علیه السلام منقول است : هر که سوره مائده را در هر روز پنج شنبه بخواند، ایمانش به ظلم و گناه آلوده نشود، و هرگز به خدا مشرک نشود. (283)
سورة انعام
به سند معتبر از امام صادق علیه السلام منقول است : سوره انعام یک دفعه نازل شد، و هفتاد هزار ملک آن را مشایعت کردند تا نزد حضرت رسول صلى الله علیه و آله آوردند، پس این سوره را تعلیم نمائید و بزرگ دارید، که اسم اعظم الهى درهفتاد موضع این سوره هست ، و اگر مردم بدانند در قرائتش چه فضیلت و ثواب هست هرگزترک ننمایند قرائتش را. (284)
و از عبدالله بن عباس منقول است : کسى که سوره انعام را هر شب بخواند، در روز قیامت از جمله ایمنان باشد، و به دیده خود هرگز جهنم را نبیند. (285)
و به سند معتبر از امام رضا علیه السلام منقول است که : سوره انعام را یک دفعه نازل ساختند و هفتاد هزار ملک مشایعت آن کردند، و آواز بلند کرده بودند به تسبیح و تکبیر و تهلیل تا نزد حضرت رسول صلى الله علیه و آله آوردند. پس هر که این سوره را بخواند، آن هفتاد هزار ملک تسبیح بگویند از براى او تا روز قیامت . (286)
و از امام محمد باقر علیه السلام منقول است : اگر علتى داشته باشى که خوف هلاک از آن داشته باشى ، سوره انعام را بخوان که مکروهى به تو نمى رسد از آن علت . (287)
7 - سورة الاعراف
به سند معتبر از امام صادق علیه السلام منقول است : هر که سوره اعراف را در هر ماه بخواند، در روز قیامت از جمله جماعتى باشد از دوستان خدا که حق تعالى در شان ایشان فرموده است که : خوفى بر ایشان نیست و اندوهناک نمى شوند. و اگر در هر جمعه بخواند او را درقیامت حساب نکنند، و به درستى که آیات محکمات در آن بسیار است ، پس قرائت این سوره را ترک منمائید که گواهى مى دهد در قیامت براى کسى که آن را خوانده باشد. (288)
در حدیثى به سند معتبر منقول است : مردى درحضور امیرالمومنین علیه السلام برخاست و عرض کرد: یا امیرالمومنین مرا آگاه کن از آن چه براى محافظت از سوختن و غرق شدن است ؟ فرمود: این آیات را بخوان :
ان ولیى الله الذى نزل الکتاب و هو یتولى الصالحین (289).
و آیه و ما قدروا الله حق قدره و الارض جمیعا قبضته یوم القیمة و السموات مطویات بیمینه سبحانه و تعالى عما یشرکون . (290)
پس هر که این آیات را بخواند از سوختن و غرق شدن ایمن است . گوید پس مردى آن را خواند و آتش در خانه هاى همسایگانش درگرفت و خانه او هم وسط آن خانه ها بود و (از برکت آن آیات که خوانده بود) آسیبى به او نرسید.(291)
و ایضا به سند معتبر از امیرالمومنین علیه السلام منقول است : هرکس دربیابانى خالى از سکنه شبى را به سر برد و این آیه را بخواند:
ان ربکم الله الذى خلق السموات و الارض فى ستة ایام ثم استوى على العرش یغشى الیل النهار یطلبه حثیثا و الشمس و القمر و النجوم مسخرات بامره الا له الخلق و الامر تبارک الله رب العالمین . (292)
فرستگان او را محافظت کنند و شیاطین از او دور شوند. (293)